Beweging,  Inspiratie,  Tips

Zou je elke dag noten moeten eten?

Tenzij je allergisch bent, zou je gek om niet regelmatig noten te eten! Wetenschappelijk onderzoek bewijst al jaren dat pistachenoten, walnoten, amandelen en macadamianoten en nog veel meer een gezonde toevoeging zijn aan een evenwichtig, gezond dieet. Sterker nog, het dagelijks eten van noten biedt een overvloed aan gezondheidsvoordelen en zijn een van de meest populaire soorten superfood. Laten we eens een kijkje nemen naar de beste redenen waarom een handjevol noten per dag zou moeten toevoegen aan jouw dieet. 

1. Noten zijn rijk aan vezels en bevorderen de spijsvertering

Vrijwel alle noten zijn rijk aan een verscheidenheid van voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om zijn functies uit te oefenen, zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, vezels, gezonde vetten en een hele reeks andere essentiële nutriënten. 

Vezels zijn een van de beste dingen die je in tal van noten kunt vinden en zijn zeer nuttig voor de spijsvertering. Dit betekent dat noten helpen bij het verteren van alle andere voedingsmiddelen die je eet. Het wordt aanbevolen om elke dag gemiddeld 25 gram aan vezels te consumeren om spijsverteringsproblemen te voorkomen, en een handjevol noten kunnen daarbij helpen. 

Neem bijvoorbeeld amandelen, die rijk zijn aan vitamine E en vezels die de spijsvertering kunnen verbeteren door goede bacteriën in de darmen te stimuleren. Elke ons amandelen bevat 4 gram vezels en zit bovendien boordevol met gezonde vetten en eiwitten. 

2. Noten hebben een hoog gehalte aan antioxidanten

Noten kopen en genieten van een dagelijkse portie is een uitstekend idee, want ze zijn een van de beste voedingsmiddelen voor jouw dosis aan antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel in het helpen elimineren van verschillende gifstoffen uit het lichaam en helpen externe vrije radicalen uit ons systeem te verwijderen. 

Walnoten, pecannoten en kastanjes bevatten de grootste hoeveelheden aan antioxidanten, maar ook pinda’s (wat eigenlijk een peulvrucht is) leveren een belangrijke bijdrage aan de inname van antioxidanten via de voeding. 

3. Noten zorgen voor een goede slaapkwaliteit 

Ben je een fan van snacken voordat je naar bed gaat? Dan kun je dat gerust doen met een handjevol noten. Veel mensen krijgen een paar uur na het avondeten hongerig gevoel voor het slapen gaan, maar het wordt doorgaans aangeraden om laat in de avond niet te weten. 

Dat komt namelijk omdat de meeste voedingsmiddelen eten, vooral die met veel koolhydraten, voor het slapen gaan de stofwisseling van het lichaam vertraagt. Dit kan de vertering bemoeilijken en leiden tot gewichtstoename.

Gelukkig maakt het eten van noten veel gelukshormonen vrij, zoals 5-hydroxytryptamine, en is er zelfs aangetoond dat ze de slaapkwaliteit verbeteren. Dat komt omdat ze boordevol omega-3 vetzuren en andere gezonde vetten zitten die het lichaam voldoende voedingsstoffen voor de nacht. Dit kan helpen het herstel van het lichaam te verbeteren en voorkomen dat je lichaam zich gedurende de nacht uitschakelt. 

Wil je gelijk jouw voorraadkast aanvullen met de lekkerste nootsoorten? Ga dan snel langs bij de Kruidenbaron om eenvoudig online al jouw gezonde snacks te bestellen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.