Recepten

Wat zijn de basisprincipes van het bakken van brood?

De basisprincipes van het bakken van brood kunnen in drie woorden worden samengevat: bloem, zout en gist. Dat is het! Dat zijn de enige ingrediënten die je nodig hebt om een ​​brood te bakken. Er is geen suiker aan toegevoegd omdat het tijdens het koken gewoon zou verbranden. Meel zorgt voor voeding voor de gist en gluten die zorgen voor elasticiteit, zodat het deeg niet scheurt bij het vormen of uitrollen tot een rechthoek om te vullen met toppings of vullingen. Zout? Het is een essentieel ingrediënt voor smaak, maar niet noodzakelijk als je een natriumarm dieet volgt, aangezien de meeste mensen meer dan genoeg uit hun dieet halen zonder zelf meer zout toe te voegen – zelfs als ze het niet weten!

Klaar om wat brood te bakken? Laten we er meteen in duiken!

Brood bakken, de eerste stap: zet eerst je oven aan op 200 ° C. Scheid het ei terwijl de oven aan het opwarmen is. Zet de dooier apart voor later en klop het eiwit met 1 eetlepel water op. De reden dat je dit moet doen voordat je begint, is dat het ongeveer vijf minuten of langer duurt voordat een ei van gemiddelde grootte op kamertemperatuur is opgeklopt tot een mooie luchtige meringue.

Door het eiwit op te kloppen met 1 eetlepel water heb je een paar minuten extra om andere voorbereidingen te treffen. Terwijl de oven aan het opwarmen is, meng je drie kopjes (300 gram) broodmeel en een theelepel (6 gram) zout in een grote kom. Ja – zout! Zonder kan je geen brood bakken. Voeg in een aparte middelgrote kom een ​​theelepel (6 gram) actieve droge gist en twee derde kop (150 gram) lauw water toe. Als je de gist combineert met warm water dat niet heet aanvoelt, hebben ze een langere tijd om te leven en zich voort te planten. Na ongeveer vijf minuten zou je luchtbellen in het mengsel moeten zien ontstaan. Dit is een goede indicatie dat je gist leeft en goed werkt!

Voeg nu het gistmengsel uit stap 3 toe aan de kom met de bloem en het zout uit stap 2. Als je een staande mixer of handmixer met een deeghaak bevestiging hebt, gebruik deze dan op lage snelheid totdat alles is gemengd. Als je geen mixer hebt, gebruik dan een lepel om alles met zo min mogelijk bewegingen door elkaar te roeren. We proberen hier niet het deeg te verslaan – mix het gewoon!

Ongeveer halverwege het mixen (als je deeghaak dit niet automatisch doet), zet je de mixer uit en schraap je met een spatel langs de zijkanten van de kom. Dit zorgt ervoor dat al het meel zo gelijkmatig mogelijk wordt gemengd en voorkomt klontjes. Wil je wat extra smaak toe voegen, vervang het normaal meel dan eens door amandelmeel!

Handmatig mengen

Laten we het nu even hebben over handmatig mengen. Je kunt nog steeds dezelfde methode gebruiken om brood te maken, zelfs als je geen toegang hebt tot elektriciteit of om wat voor reden dan ook deeg met de hand wilt kneden – het kan alleen wat langer duren. Een goede manier om deeg met de hand te mengen, is door het met een spatel of grote lepel over zichzelf heen te vouwen – doe dit vijf keer. Voeg daarna een kopje water toe en strooi er wat bloem over voordat je het deeg nog vijf keer dubbelvouwt. Herhaal zo nodig totdat het deeg soepel samenkomt tot een bal die niet aan de kom blijft plakken.

Als je deeg te plakkerig is, voeg dan geen bloem meer toe! Zet in plaats daarvan de mixer uit en schraap langs de zijkanten van de kom en eventuele stukjes deeg die eraan vastzitten. Begin dan weer met mixen op zeer lage snelheid totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen. Blijf indien nodig met de hand kneden. Misschien kun je geen mixer gebruiken! Het is belangrijk dat het deeg glad en rekbaar is zonder te scheuren als je klaar bent met kneden.

Steek nu je hand in het mengsel – til het op zodat je handpalm naar boven wijst en trek het deeg vervolgens met gestrekte vingers naar beneden totdat het deeg een geleerde bal vormt wanneer het omhoog wordt gehouden. Het moet gemakkelijk kunnen uitrekken zonder te scheuren – als het scheurt, is het deeg te droog en heeft het meer water nodig.

Gecontroleerd? Op naar de laatste puntjes!

Nu je je deeg hebt gecontroleerd, laat je het ongeveer een uur afgedekt in de kom staan ​​of tot het in omvang verdubbeld is! Als het deeg is gerezen, leg je het op een schoon tafelblad en kneed je om het te laten leeglopen. Vouw de vier hoeken van het deeg naar het midden en druk met je handen naar beneden om ongeveer vijf minuten te kneden of totdat het soepel weer samenkomt. Dit is een goede gewoonte om gluten uit te rekken, wat brood zijn karakteristieke textuur geeft! Als het gekneed is, leg je een theedoek over het deeg en laat je het nog een uur op een warm oppervlak staan ​​of tot het in volume verdubbeld is…

Op dit punt moet je de oven voorverwarmen tot 230 graden Celsius. Eenmaal verwarmd, plaats je een hittebestendige schaal op de bodem van je oven en giet je er voorzichtig twee kopjes (500 milliliter) water in. Hierdoor ontstaat stoom en krijgt knapperig brood zijn karakteristieke textuur.

Nu terug naar het deeg – pons het nog een laatste keer en verdeel het in twee gelijke porties als je broden maakt, of acht gelijke porties voor dinerbroodjes. Vorm elk stuk deeg tot een bal door het oppervlak over zichzelf uit te rekken tot het glad is, en rol het dan in je handen met komvormige handpalmen tot het rond is. Laat 10 minuten rusten, afgedekt met een theedoek.

Rol elke deegbal zo dat de bovenkant plat en rond is – gebruik hiervoor je handpalm of een deegroller. Door het oppervlak te vormen, krijgt het brood zijn karakteristieke textuur! Leg het opgerolde deeg op een bakblik (of een lege kom als je broodjes maakt). Als je klaar bent, dek je af met theedoeken en wacht je nog eens 30 minuten of tot het deeg weer is gerezen.

Haal nu je hete schaal met water uit de oven en leg elk stuk deeg voorzichtig ondersteboven zodat de platte kant naar boven ligt (dit zorgt voor mooie ronde bovenkanten in plaats van pannenkoek-plat). Laat ze 5 minuten staan voordat je ze in de oven zet. Bak ongeveer 20 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Genieten van!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.