Gezondheid

Waarom zijn eiwitten belangrijk om binnen te krijgen?

Er zijn erg veel verschillende diëten en gedachten over voeding. De een zegt bijvoorbeeld dat het goed is om weinig koolhydraten te eten, terwijl de ander aangeeft dat je dit juist wel moet doen. Een van de aspecten waar iedereen het mee eens is en die heel belangrijk is om binnen te krijgen zijn de eiwitten. Maar waarom heb je eiwitten nodig? En in welke voedingsmiddelen zitten eiwitten? Om antwoorden te krijgen op die vragen kun je hieronder verder lezen!

Het belang van eiwitten

In je lichaam bevinden zich aminozuren. Hier kan je lichaam niet zonder mee. Deze aminozuren zijn nodig om verschillende cellen op te bouwen en daarnaast verschillende regelprocessen in het lichaam te regelen. Naast dat de eiwitten goed zijn voor de opbouw van cellen en regelprocessen is het ook handig om op goed gewicht te blijven. Eiwitten verzadigen namelijk erg goed in het lichaam en houdt daarnaast de spieren in stand. 

Eiwitten in het lichaam

In heel het lichaam lopen verschillende cellen. Al die cellen bevatten eiwitten. Hierbij kun je denken aan cellen in zowel de spieren als organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Zo bestaat een volwassen persoon uit ongeveer 12 kilo uit eiwit. Dit is een behoorlijk aantal. Deze eiwitten worden als het ware opgebouwd uit de aminozuren. Waarbij de meeste weefsels opgebouwd worden is bij kinderen en bij zwangere vrouwen, voor de aanmaak van borstvoeding. Cellen vernieuwen zich steeds. Wanneer het lichaam nieuwe cellen aanmaakt, breekt het eiwitten af en vervangt hij dit met nieuwe eiwitten. Hierdoor wordt ook beschadigd eiwit weggehaald, waardoor er geen verstoorde celfunctie of celgroei kan ontstaan. Vooral bij wonden kunnen eiwitten goed van pas komen. Deze helpen namelijk met het herstellen van de weefsels. 

Wanneer het lichaam eiwitten afbreekt om nieuw eiwit aan te maken, maakt het gebruik van de aminozuren. Hierdoor gaan er ook enige aminozuren verloren. In haren, nagels, huidschilfers en zweet of urine zitten ook eiwitten. Hier kan het ook voorkomen dat je lichaam dit verliest door uitval hiervan. Het is de bedoeling dat je lichaam dit zelf weer hersteld. Denk bijvoorbeeld aan het helen van een wond.

Hoe kom je aan de eiwitten?

Om aan eiwitten te kunnen komen heb je veel verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vlees. Hierbij is kip en rundvlees een erg goede optie. Daarnaast heb je ook veel visproducten waar zich veel eiwitten in bevinden.

Wanneer je vegetarisch of veganistisch bent, kan dit soms erg lastig zijn. Hoe kun je dan aan de eiwitten komen zonder een dierlijk product te gebruiken? Hiervoor heb je ook genoeg vegan eiwitten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verschillende eiwitpoeders. Die poeder kun je bijvoorbeeld mengen met water, waardoor je een soort shake krijgt. Daarnaast heb je ook veel mogelijkheden om er een lekker recept van te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een eiwitshake met vanillesmaak aanschaffen. Hiermee kun je bijvoorbeeld koekjes of cakejes maken. Die zitten dan bomvol eiwitten en je hoeft je niet druk te maken over de dierlijke producten. Dit is ook erg fijn wanneer je wel gewoon dierlijke producten gebruikt. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.