Gezondheid

Hoe belangrijk is voedselhygiëne?

Kun jij ook zo genieten van je eten? Tegenwoordig zijn veel mensen steeds meer bezig met gezond eten. Bij voorkeur producten die niet met gif bespoten zijn. Veel fruit en groente. En het vlees laten we vaker staan. Zeker wanneer we ons ervan bewust zijn dat het vlees afkomstig is van dieren die in slechte omstandigheden leven. Bewust omgaan met ons eten doen we dan ook dagelijks. Maar bewust omgaan met eten is meer dan alleen bedenken wat je wel en niet eet. Het is minimaal net zo belangrijk om hygiënisch om te gaan met je eten. Je zit nou eenmaal niet te wachten om ziek te worden na het eten van je maaltijd.

Ook in de zorg wordt er veel aandacht besteed aan de voedselhygiëne. Speciaal om alle zorgprofessionals hierin te scholen is er een e-learning in de zorg over voedselhygiëne gemaakt.

Onzichtbaar gevaar

Zodra je eten beschimmeld is weet je zeker dat het een goed idee is om het weg te gooien. Dat je voedsel dan niet meer goed is, dat is overduidelijk. Maar je voedsel kan ook virussen of bacteriën bevatten die je niet met het blote oog ziet. Toch kan dit ertoe leiden dat je na het eten buikpijn of diarree krijgt. Niet iets waar je op zit te wachten. En zeker de oudere mensen lopen sneller een voedselvergiftiging op, omdat de weerstand vermindert naarmate je ouder wordt. Dus of je nu je eigen voedsel klaarmaakt of voedsel voor een ander, hygiënisch werken is belangrijk.

Bewaren en bereiden

Voedselhygiëne begint bij het wassen van je handen voordat je het voedsel gaat bereiden. Je handen zijn een bron van infectie en kunnen eenvoudig en ongemerkt ziekmakende bacteriën overdragen. Daarna is het belangrijk om je eten goed te bereiden. Groente moet je vaak nog goed wassen voordat je het gaat klaarmaken. En tot slot moet je vleeswaren altijd goed verhitten. Allemaal redelijk eenvoudige handelingen die je helpen om een voedselvergiftiging te voorkomen. Zo kun je onbezorgd genieten van jouw favoriete maaltijd!  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.