Gezondheid

Waarom worden mannen kaal?

Met het ouder worden verliezen veel mannen misschien niet hun streken maar wel hun haren. Met name vanaf een bepaalde leeftijd komt een terugtrekkende haargrens of een kale plek op het hoofd heel veel voor. Bij de een gebeurt dit al vrij jong en bij de ander pas heel laat of nauwelijks. Bij vrouwen zie je dit een heel stuk minder gebeuren. Hoe komt dat toch dat veel mannen, naarmate ze ouder worden, kaal worden?

Haarverlies

Haarverlies komt veel voor. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen, jong en oud en door verschillende oorzaken. Haarverlies als aandoening valt onder de medische term alopecia. Er zijn vele vormen van alopecia. Zo komt alopecia in bepaalde vormen voor bij vrouwen en zelfs kinderen kunnen een vorm van alopecia hebben. 

In dit blog richten we ons specifiek op haarverlies bij mannen. Mannelijke kaalheid noemen we alopecia androgenetica. Het is een erfelijke aandoening en wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. 

Oorzaken haarverlies bij mannen

Als er verschillende soorten van haarverlies zijn die bij alle leeftijden en typen mensen kunnen voorkomen, waarom lijkt het dan of mannen veel vaker kaal worden op een bepaalde leeftijd? Waarom worden mannen kaal en vrouwen meestal niet? 

Mannen kunnen erfelijk belast zijn met alopecia androgenetica ofwel mannelijke kaalheid. Dit komt heel veel voor. Bij deze vorm van kaalheid of haarverlies reageren de haarzakjes op dihydrotestosteron. Afgekort DHT en een hormoon dat een afgeleide is van het bekendere testosteron. Onder invloed van DHT verkleinen de haarzakjes. Dit zorgt ervoor dat de haargroei vertraagt en uiteindelijk zelfs stopt. Dit proces wordt in gang gezet en/of versneld door de volgende factoren:

  • Hormonale veranderingen

Mannelijke kaalheid wordt veroorzaakt door DHT. Dit wordt aangewakkerd door hormonale veranderingen. Vaak vinden deze hormonale veranderingen plaats bij het ouder worden maar dit is niet altijd het geval. 

  • Ouder worden

Bij het ouder worden, verandert de hormoonhuishouding en zo ook de hoogte van het testosteron. Dit maakt dat de hoeveelheid DHT ook wijzigt en zo kan zorgen voor haarverlies. 

  • Stress en leefstijl

Ook stress en ongezond leven kunnen een flinke invloed hebben op haarverlies. Zij kunnen er voor zorgen dat de hormoonhuishouding verandert en het haar uitvalt en niet terugkeert. Stress op zichzelf kan ook een oorzaak zijn van haarverlies. Stress kan zo heftig zijn dat het zorgt voor haaruitval. Wanneer de rust is wedergekeerd, kan in dit geval het haar wel weer teruggroeien.

  • Medicatie

Los van erfelijkheid en hormonen kunnen bepaalde medicijnen ook een rol spelen bij kaalheid. Ook bepaalde aandoeningen kunnen kaalheid veroorzaken

Wat is er tegen kaalheid bij mannen te doen?

Kaalheid bij mannen is vaak een heel natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces en derhalve vaak niet te voorkomen. Toch kan het ontzettend veel onzekerheid en frustratie met zich meebrengen. Wanneer je er moeite mee hebt dat je haar uitvalt, kun je er voor kiezen om bepaalde behandelingen te ondergaan die de haargroei stimuleren. Bezoek hiervoor altijd een gespecialiseerde kliniek

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.