Inspiratie

Wanneer gebruik je whiskeyglazen?

Er bestaan 7 verschillende whiskeyglazen

Op z’n tijd is het heerlijk om te genieten van een goed glas whiskey. Wat je whiskey voorkeur ook is, malt, blended of single grain, bij voorkeur drink je je whiskey uit echte whiskey glazen.

Dit zijn de zeven verschillende soorten whiskeyglazen.

  • Tumbler whiskeyglas

Natuurlijk kun je whiskey straight drinken, maar er is niks op tegen om er wat ijs aan toe te voegen of om whiskey te gebruiken als basis voor een cocktail. Als je whiskey gaat gebruiken voor een cocktail hoef je zeker geen cocktailglas te gebruiken. Het tumbler glas is breed en heeft een dikke bodem, de volgende keer dat je een whiskey sour wilt drinken, gebruik je dus een tumblerglas. Typische cocktails voor het tumblerglas zijn de Old Fashioned Cocktail en de whisky sour.

  • Het snifter glas

De smalle bovenkant van het snifter glas houdt de aroma’s vast waardoor je echt kunt genieten van je heerlijke glas whiskey. De unieke vorm van het glas maakt het niet geschikt voor whiskey met ijs. Deze glazen worden gebruikt bij het organiseren van een whiskyproeverij. Ook wordt er wel eens bier en brandy gedronken uit de snifter.

  • Highball whiskyglas

Dit is het longdrinkglas voor whiskycocktails. De dikke bodem maakt het glas extra stevig waardoor het geschikt is voor andere locaties dan alleen thuis. De kroeg bijvoorbeeld. Deze is net als de Tumbler een goede keuze voor cocktails. Bijvoorbeeld de Naked Highball of een whisky-cola zijn perfect voor in een longdrink glas.

  • Copita

Ben je een serieuze whiskydrinker dan kun je eigenlijk alleen het copita glas gebruiken. Het glas lijkt erg veel op het glas dat gebruikt wordt om sherry te proeven. De lange stam zorgt ervoor dat je het glas niet met je handen hoeft aan te raken en je whisky wordt zo niet beïnvloed door andere geuren. Over het algemeen is dit glas geschikt voor single malt whisky.

  • Glencairn Whiskeyglas

Het Glencairn glas is speciaal ontwikkeld voor het drinken van whisky. Het glas wordt zelfs aangeraden door de Scotch Whisky Association. Dit glas is pas sinds 2001 te koop en is samen met vooraanstaande whiskey stokers ontwikkeld. De stevige bodem geeft het glas een goeie grip. Geniet met een Glencairn van Single malt, Schotse whisky of een Bourbon.

  • Cordial

Dit ‘shotglaasje’ is perfect voor de liefhebber van een glas whisky zonder ijs. Perfect om je whisky langzaam nippend naar binnen te werken. De vorm van het glas en met name de bodem geven het glas een goede stevigheid zodat je het glas automatisch daar vastpakt Kortom, een ideaal glas om na je maaltijd te kunnen genieten van een glaasje whisky

  • Het NEAT-glas

Het NEAT-glas is een bijzonder whiskyglas. Alhoewel de naam iets heel anders doet vermoeden, NEAT staat voor Naturally Engineered Aroma Technology. Het glas is ontstaan door een productiefout, maar bleek ideaal te zijn om de aroma’s van de whisky nog beter tot hun recht te laten komen. Door de vorm worden de ethanolmoleculen afgedreven waardoor de zwaardere aroma’s in het glas achterblijven.

Dit zijn de 7 verschillende soorten whiskyglazen. De beste smaak- en geursensatie start bij het kiezen van het juiste whiskyglas. Daarnaast ziet het er ook gewoon chick en professioneel uit. Dus als je een glas whiskey gaat drinken weet je nu welke van de 7 whiskeyglazen je moet hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.