Algemeen

Waar komt Vodka vandaan en hoe is het ontstaan?

Zeg jij Vodka, Wodka of Votka? Dit zijn de Russische, Poolse en Finse benamingen voor hetzelfde drankje, dat in alle drie deze landen misschien wel even populair is. Denk bijvoorbeeld aan de Grey Goose Vodka of de Belvedere Vodka. Maar waar werd Vodka voor het eerst gedronken, oftewel: waar komt het vandaan en hoe is het ontstaan? Wij geven je een kijkje in de geschiedenis van ons lievelingsdrankje Vodka!

Waar komt Vodka vandaan in Rusland?

Het eerste teken van Vodka in Rusland werd gevonden in de 18e-eeuwse literatuur. Het drankje werd tijdens de Tweede Wereldoorlog erg populair; soldaten kregen iedere dag een shotje Vodka uitgedeeld. Vandaag de dag is Vodka in de Russische cultuur nog altijd populair. Het wordt voornamelijk gedronken tijdens het eten, zoals wij in Nederland graag een biertje of wijntje drinken bij de maaltijd. Echter wordt er in Rusland tijdens het diner verschillende keren getoast waarna een shotje Vodka in één keer leeg wordt gedronken. De bedoeling is niet om hier dronken van te worden, maar om de vertering van het eten beter te laten verlopen. Sterker nog: studenten die Vodka gebruiken om in te drinken en hier niets bij eten, worden in Rusland minachtend pjanitsy (dronkaards) genoemd.

Waar komt Wodka vandaan in Polen?

De Polen beschouwen zichzelf als de uitvinder van Wodka. Dit is terecht als je afgaat op de eerste verschijning van Wodka in de Poolse literatuur. Hier was het woord Wodka al in 1405 te vinden; dat is dus ongeveer 400 jaar eerder dan Vodka in Rusland! Polen beschouwen hun Wodka als een onmisbare drank en verkopen het dan ook op iedere straathoek. Wie in Polen uit eten gaat vindt ongetwijfeld een fles Wodka op tafel. Ook onder Poolse studenten wint Wodka het eenvoudig van bier. In Poolse studentenhuizen wordt volop geëxperimenteerd met smaak waardoor onder andere de szarlotka (appeltaart) ontstond: Vodka gemengd met appelsap. Een verfrissende cocktail waarvan je (volgens de Polen) geen kater kunt krijgen!

Is Vodka ontstaan in Scandinavië?

Hoewel Vodka niet lijkt te zijn ontstaan in Scandinavië, zijn de Finnen en Zweden wel voorvechters van het behoud van de authenticiteit van het drankje. In 2007 dienden zij samen met Polen een voorstel in bij het Europees Parlement om vast te leggen dat drank met de naam Vodka of Wodka op authentieke wijze gestookt moet zijn van graan of aardappels.Heb jij ook zin gekregen in een glaasje Vodka? Met deze 5 heerlijke cocktail recepten kun je thuis je eigen cocktails maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.