Uncategorized

5 belangrijkste regels binnen voedselveiligheid

Bedrijven die zich bezighouden met het bereiden en verkopen van voedsel, dienen zich aan de regels van het voedselveiligheidssysteem te houden. Deze regels zijn opgesteld om besmetting van ziektemakers, schadelijke stoffen of product vreemde materialen te voorkomen en voedselvergiftiging tegen te gaan. In dit artikel zetten wij de 5 belangrijkste voedselveiligheid regels voor je op een rij. 

1.Persoonlijke hygiëne 

Voedselveiligheid begint bij een goede persoonlijke hygiëne. Wij kunnen voedsel namelijk heel makkelijk besmetten wanneer wij niet goed onze handen wassen, of als we bijvoorbeeld sieraden dragen tijdens de bereiding van voedsel.

Onder persoonlijke hygiëne valt ook onze gezondheid. Heb je last van griep of verkoudheid klachten, dan is het verstandig om uit de buurt te blijven van voedsel. Doe je dit niet, dan kun je andere mensen ook ziek maken. Als werkgever is het ook belangrijk om een gezonde werkomgeving te creëren voor je medewerkers.

2. De juiste bewaaromstandigheden   

Daarnaast is het zeer belangrijk om producten op de juiste temperatuur te bewaren. Dit is met name van belang bij vis, vlees, kip, groenten en fruit. Wanneer deze producten niet op de juiste temperatuur worden bewaard, kan het snel bederven en/of komen er bacteriën op af.

3. Veilige voedsel behandeling

Tijdens de bereiding van voedsel, kan besmetting heel gemakkelijk plaatsvinden. Zo kan er bijvoorbeeld kruisbesmetting ontstaan wanneer je fruit op dezelfde plank snijdt als vlees. Voorkom dit dan ook te allen tijde door steeds gebruik te maken van een andere snijplank en mes.

4. De juiste temperatuur bereiding

Het is van belang dat vlees en vis op de juiste temperatuur wordt bereid. Gebeurd dit niet, dan kunnen bacteriën zoals Salmonella, E-coli en listeria worden overgebracht. Hierdoor kunnen mensen ontzettend ziek raken.

5.Documentatie en registratie

De documentatie en registratie is een van de belangrijkste onderdelen voor voedselverwerkende bedrijven. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je producten veilig zijn en dat je volgens het HACCP-systeem werkt. Dit doe je door een checklist bij te houden waaraan alle producten moeten voldoen, de kritische controlepunten. Deze lijst dient als bewijs voor De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Voedselveiligheid garanderen 

Als voedselverwerkend bedrijf draag je verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je gasten en/of klanten. Wanneer je bovenstaande regels niet opvolgt, kan dit ernstige gevolgen van dien hebben. Je kunt niet alleen mensen ziek maken, maar loopt daarnaast ook het risico dat je bedrijf tijdelijk moet sluiten. Wees daarom goed voorbereid en volg een food safety e-learning om de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf te garanderen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.