Gezondheid,  Tips

Ontdek de gezondheidsvoordelen van mineralen

Alles wat je nodig hebt om te groeien, te functioneren en te leven, haal je uit je dagelijkse voeding. We eten koolhydraten en vetten omdat we brandstof nodig hebben. Eiwitten leveren bouwstoffen voor spieren, bindweefsel en enzymen. Vitamines zijn natuurlijke stoffen, afkomstig uit de levende natuur, die we zelf niet of in onvoldoende mate kunnen aanmaken. Vitamines zijn nodig bij veel verschillende stofwisselingsprocessen. Er is echter nog een categorie stoffen die we tot ons moeten nemen. Deze stoffen, mineralen en spoorelementen, komen niet uit de levende natuur. Maar zonder mineralen en spoorelementen kunnen we niet overleven. Wat weet je van ze?

Wat zijn mineralen precies?

Misschien herinner je je nog wel het periodiek systeem uit scheikundelessen op je middelbare school. Alles om ons heen is opgebouwd uit elementen en verbindingen tussen deze elementen. Als we over mineralen en spoorelementen praten, hebben we het meestal over uiteenlopende elementen in de vorm van zouten. Natrium en chloor, de stofjes waaruit keukenzout is opgebouwd, zijn twee voorbeelden. Veel mineralen en spoorelementen worden door ons lichaam in lichaamseigen stoffen ingebouwd en hebben een belangrijke functie. Zo is ijzer essentieel voor het functioneren van hemoglobine, het molecuul uit onze rode bloedlichamen dat zuurstof kan binden. De rode kleur van hemoglobine wordt veroorzaakt door ijzer. We bespreken hieronder een aantal belangrijke mineralen, die altijd in je voeding horen te zitten.

Calcium

Calcium, een belangrijk bestanddeel van kalk, is bij veel lichaamsprocessen betrokken. Je hebt het nodig om gezonde botten en tanden te krijgen. Ook is het essentieel voor goed werkende spieren, bloedstolling en signaaloverdracht door je zenuwweefsel. Calcium vind je veel in zuivelproducten, maar ook in peulvruchten.

Magnesium

Magnesium is net als calcium betrokken bij signaaloverdracht en de opbouw van je tanden en skelet. Je hebt het ook nodig voor je mentale functies en voor een gezond energieniveau. Je vindt magnesium in veel verschillende voedingsmiddelen, zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong.

Kalium

Kalium heeft je lichaam nodig om een gezonde bloeddruk te handhaven. Ook is het belangrijk voor je zenuwstelsel. Kalium is ook essentieel voor gezonde en soepel werkende spieren. Door elke dag brood, zuivel, groente aardappelen of vlees te eten, loop je nauwelijks kans op kaliumtekort.

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal. Zoals al eerder aangegeven is het een cruciaal onderdeel van hemoglobine. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is voor volwassen mannen ongeveer 11 mg. Bij vrouwen ligt het iets hoger, op 16 mg. Na de menopauze is 11 mg voldoende. IJzer vind je vooral in vlees, brood, aardappelen en groente.

Jodium

Jodium is een spoorelement, dat voor het functioneren van schildklierhormonen onontbeerlijk is. Schildklierhormonen reguleren de mate van je stofwisseling. Daarnaast is jodium belangrijk voor een gezonde huid en een goed werkend zenuwstelsel. Je vindt jodium in veel voedingsmiddelen. De overheid staat toe dat jodium wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld keukenzout.

Chroom

Chroom is een spoorelement dat nodig is voor de correcte werking van insuline. Een tekort aan chroom heeft daarom invloed op je bloedsuikergehalte en dus je energieniveau. Chroom vind je in groente, zemelen en lever.

Neem het zekere voor het onzekere en gebruik supplementen met uiteenlopende mineralen. Je zult zelden een tekort aan essentiële mineralen en spoorelementen hebben. Wil je zeker zijn dat je altijd voldoende binnenkrijgt, verrijk je voeding dan met multivitamineprparaten, aangevuld met mineralen en spoorelementen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.