Gezondheid

Hoe kan voeding bijdragen aan een gezonde mond?!

Poetsen, flossen en spoelen zijn de drie dingen die van essentieel belang zijn voor een gezonde mond. Toch is er meer nodig voor een perfecte mondhygiëne en een gezond gebit. Denk hierbij aan het verbeteren van je tandenborsteltechniek en het vaarwel zeggen tegen roken en het drinken van frisdranken. Hierbij 4 dingen die je kunt doen voor een gezonde mond! 

4 tips voor een gezonde mond 

  1. Breng een bezoekje aan je tandarts 

Het is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je mond optimaal gezond te houden. Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle. Een professional kan problemen als gaatjes, ontstekingen of tandvleesaandoeningen al in een vroeg stadium opmerken en ze op tijd te behandelen. Zo voorkom je niet alleen veel pijn, maar ook hoge rekeningen. 

  1. Stop met het drinken van frisdrank 

Frisdrank is om twee redenen slecht voor je tanden. Het fosforzuur en citroenzuur in frisranken zijn erg slecht voor het oppervlak van je tanden. Hoewel af en toe frisdrank geen kwaad kan, maakt een blikje of meer per dag je tandglazuur zachter en vatbaarder voor gaatjes. Schakel in plaats daarvan over op water en voeg smaak toe met gesneden citrus of muntblaadjes.  

  1. Stop met roken 

Roken is niet alleen slecht voor je algehele gezondheid, maar ook zeker voor je tanden en mond. De nicotine en teer in sigaretten geven je tanden niet alleen een gele tint, ze vreten ook aan je tandvlees. Roken creëert een aantrekkelijke omgeving voor bacteriën en tandplak op je tanden en langs de tandvleesrand. Dat beschadigt het weefsel, degradeert het bot dat de tanden ondersteunt en verhoogt uiteindelijk het risico op tandverlies. Erger nog, tabakschemicaliën kunnen leiden tot mondkanker. 

  1. Gebruik de juiste tandenborstel en techniek  

Door tandartsen wordt het gebruik van een elektrische tandenborstel erg aangeraden. Je kunt makkelijker overal bij, het masseert je tandvlees en verwijdert goed de tandplak. Gebruik je een gewone tandenborstel, zorg dan dat de haren niet te zacht zijn en vervang je tandenbostel elke 3 maanden. Hoewel je waarschijnlijk weet dat je je tanden minstens twee keer per dag moet poetsen, is het ook verstandig om stil te staan bij je tandenpoets techniek. Houd de tandenborstel in een hoek van 45 graden, gericht op de tandvleesrand, en gebruik zachte, korte, cirkelvormige bewegingen. Niet alleen de juiste tandenborstel en techniek is belangrijk, veel tandartsen raden het ook aan om mondwater ontstoken tandvlees te gebruiken. Dit kun je eenvoudig elke avond na het tandenpoetsen gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor een frisse adem, maar dit mondwater gaat ook ontstoken tandvlees tegen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.