Inspiratie

De unieke meerwaarde die een combisteamer kan realiseren

Vroeger was het zo dat er eigenlijk slechts een handvol toestellen bestonden waar in de keuken gebruik van werd gemaakt. Vandaag de dag is wel even anders. In het bijzonder in een horecakeuken zijn er dan ook tegenwoordig aanzienlijk meer toestellen terug te vinden dan in het verleden het geval was. Eén van deze “nieuwe” toestellen is de zogenaamde combisteamer. In de basis beschikt deze over dezelfde werking als een heteluchtoven, maar er is één belangrijk verschil. Voor de combisteamer geldt namelijk dat ze ook in staat is om stoom toe te voegen. Waarom dit nu precies zo’n grote meerwaarde met zich mee kan brengen vertellen we je graag hier op deze pagina.

Wat is een combisteamer? 

In de inleiding van deze pagina hebben we eigenlijk reeds in grote lijnen aangegeven wat een combisteamer min of meer is. In eerste instantie geldt voor dit toestel dat ze in de basis dus over dezelfde functie beschikt als een heteluchtoven. Dit betekent dat de lucht wordt verwarmd en dat het toestel is uitgerust met een ventilator. Concreet zorgt dit ervoor dat je met behulp van dit toestel de volgende bereidingsmethodes kan toepassen:

 • Bakken;
 • Braden;
 • Grillen;
 • Gratineren; 

Het belangrijkste verschil tussen een combisteamer en een gewone heteluchtoven is terug te vinden in het feit dat deze laatste niet over de mogelijkheid beschikt om stoom toe te voegen. Dat geldt dus wel voor de combisteamer. Bovendien is het eveneens zo dat je uiterst precies verschillende gegevens kan instellen. Denk hierbij onder meer aan: 

 • De kooktijden;
 • De temperaturen; 
 • De hoeveelheid stoom die moet worden toegevoegd; 

De bereidingstijd waar je rekening mee dient te houden wanneer je gebruik gaat maken van dit toestel is in principe sterk vergelijkbaar met deze wanneer je het eten gewoon zou koken.

Wat zijn de voordelen waar je op kan rekenen? 

Het is opvallend dat veel mensen die ervoor kiezen om een horecazaak op te starten er in eerste instantie meteen voor kiezen om een combisteamer te kopen. Hoe komt dat nu precies? Wel, dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat je bij het gebruik van dit toestel kan rekenen op een behoorlijk aantal interessante voordelen. Denk hierbij dan concreet aan deze voordelen:

 1. Niet alleen de geuren, maar ook de smaken en kleuren blijven beter behouden;
 2. Groentes kunnen hun oorspronkelijke hoeveelheid aan vitamines veel beter behouden; 
 3. Smaken kunnen aanzienlijk beter in het voedsel trekken en dat merk je ook bij vlees en vis;
 4. Er wordt aanzienlijk minder vet gebruikt bij het bereiden van de maaltijden;

Heel wat mensen die actief zijn in de horeca zweren bij het gebruik van een combisteamer. Dit niet in het minst omwille van de voordelen die we hierboven natuurlijk voor je hebben aangehaald. Zou jij er dus met andere woorden ook voor willen zorgen dat jouw maaltijden de meest oprechte smaakervaring weten te realiseren? Wil je bovendien ook graag op een zo gezond mogelijke manier koken? Dan is het eigenlijk een absolute must om een combisteamer aan te schaffen voor in je zaak. Vergeet daarnaast ook niet om een belangrijk apparaat als een horeca koelkast ook te bestellen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.